Word gevonden op Google: Best practices voor SEO

Leestijd 7 minuten
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is de kunst om je website hoog te laten ranken in zoekmachines wanneer mensen naar relevante inhoud zoeken. Het doel is om in Google (en andere zoekmachines) te verschijnen wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar diensten zoals die van jou. 

Om je te helpen dit te bereiken, hebben we een uitgebreide gids samengesteld waarin de fundamentele best practices voor SEO en deskundige inzichten over het benutten van de kracht van Wix-tools worden uitgelegd.
Meer weten over SEO?
Bekijk onze complete Wix SEO-gids met alles wat je moet weten over onze SEO-functies en -mogelijkheden, samen met hoe je deze kunt gebruiken om je website te optimaliseren.

Best practices voor SEO

Er is een reeks praktijken gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid van je website op pagina's met zoekresultaten van zoekmachines. Onthoud dat SEO een doorlopend proces is en dat het enige tijd kan duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Op de hoogte blijven van trends in de branche en het bijwerken van algoritmen is cruciaal voor het behouden en verbeteren van de positie van je website in zoekmachines. 

Hieronder staan enkele best practices voor SEO waarmee je rekening moet houden.

Maak inhoud van hoge kwaliteit

Laten we het hebben over het magische bestanddeel: inhoud van hoge kwaliteit. Het is de sleutel tot het stijgen in de ranking van Google. Als je je ooit afvraagt waarom je niet zo hoog rankt als je zou willen, kun je overwegen je lijst met doelzoekwoorden nog eens te bekijken. Verplaats je in je klant en vraag: 'Wat zou een van mijn klanten intypen in Google als ze op zoek zijn naar een bedrijf als het mijne?'

Inhoud vormt de kern van SEO. Maak inhoud van hoge kwaliteit die niet alleen je doelzoekwoorden bevat, maar die ook waardevolle informatie biedt, vragen beantwoordt en je publiek betrekt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je producten of diensten duidelijke beschrijvingen hebben en schrijf boeiende blogposts. Consistentie bij contentcreatie is essentieel voor het opbouwen van autoriteit.
Google geeft de voorkeur aan websites met goed geschreven en regelmatig bijgewerkte inhoud. Het regelmatig publiceren van blogposts, die je doelgroep leuk of informatief zal vinden, is een zeer effectieve manier om dit te doen. Het helpt je doelgroep aan te trekken en te betrekken en links (backlinks) naar je website te krijgen van relevante of gerenommeerde websites. Dit verbetert je online reputatie en geloofwaardigheid, waardoor je kansen op een hogere positie in de zoekresultaten toenemen.

Onderzoek zoekwoorden

Voer grondig onderzoek uit om de meest relevante en waardevolle zoekwoorden voor je website te identificeren. Als je begrijpt welke termen je doelgroep gebruikt, kun je inhoud maken die is afgestemd op hun interesses en behoeften. 

Gebruik de tool voor zoekwoordenonderzoek om beschrijvende en ingewikkelde zoekwoordreeksen te ontdekken, zodat je inhoud de diepte en complexiteit van zoekopdrachten van gebruikers aanspreekt, en verder gaat dan basistermen als 'schoenen'. Het kan je helpen waardevolle zoekwoorden te ontdekken die een balans vinden tussen zoekvolume en concurrentie.

Onthoud dat het strategisch gebruik van longtail-zoekwoorden, die langer en specifieker zijn, je online zichtbaarheid en betrokkenheid aanzienlijk kan vergroten. In plaats van het brede zoekwoord 'schoenen' te targeten, kun je bijvoorbeeld een long-tail zoekwoord gebruiken, zoals 'beste hardloopschoenen tegen platte voeten'. Dit is geschikt voor een specifiekere doelgroep die op zoek is naar precies wat je website te bieden heeft. Longtail-zoekwoorden zorgen ervoor dat de inhoud van je website beter overeenkomt met de unieke zoekopdrachten die gebruikers in zoekmachines invoeren. Dit vergroot op zijn beurt de kans dat je website in relevante zoekresultaten verschijnt en zeer gericht verkeer aantrekt.

Voeg zoekwoorden toe aan de pagina's van je website

Het gaat niet alleen om zoekwoorden; het gaat erom ze weloverwogen te gebruiken. Neem je website door en zorg ervoor dat je de zoekwoorden hebt gebruikt waar ze horen. Dat betekent in je koppen, hoofdtekst en meer. De kunst is om het allemaal natuurlijk te laten klinken, zoals een vriendelijk gesprek met je bezoekers.
Onthoud dat zoekwoorden moeten worden geoptimaliseerd op paginaniveau, niet op websiteniveau. Elke pagina kan en moet worden afgestemd op verschillende zoekwoorden binnen een gerelateerd onderwerp. Het gaat er niet om hetzelfde woord buitensporig te herhalen, maar om ervoor te zorgen dat elke pagina een specifiek onderwerp of zoekwoord grondig verkent om de relevantie en gebruikerservaring ervan te verbeteren.

Optimaliseer on-page SEO

Optimaliseer elementen op de pagina zoals titel-tags, metabeschrijvingen, kopteksten en URL's met de door jou gekozen zoekwoorden. Deze elementen bieden zoekmachines waardevolle context over je inhoud, waardoor het gemakkelijker wordt om je pagina's in de zoekresultaten te ranken. 

De technische SEO-aspecten begrijpen

Technische aspecten, zoals het maken van een XML-sitemap, het gebruik van robots.txt om crawlers van zoekmachines te begeleiden, het herstellen van gebroken links en het implementeren van HTTPS voor beveiliging, zijn de basis voor een goed geoptimaliseerde website.

De ingebouwde functies van Wix zorgen ervoor dat je website direct wordt geleverd met een geoptimaliseerd sitemap en robots.txt-bestand, zodat je zelf geen optimalisaties hoeft te doen. Het bevat ook automatische omleidingen om gebroken links vanaf het begin te voorkomen.

Zorg voor een goede gebruikerservaring (UX)

Een intuïtief en gebruiksvriendelijk website-ontwerp, eenvoudige navigatie en een logische websitestructuur verbeteren de gebruikerservaring. Google beloont websites die prioriteit geven aan gebruikerstevredenheid met een hogere ranking.

Werk je bedrijfsgegevens bij (voor lokale bedrijven)

Voor bedrijven met fysieke locaties is het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-vermelding en het onderhouden van consistente bedrijfsinformatie (naam, adres, telefoonnummer) op het web cruciaal voor de zichtbaarheid van lokale zoekopdrachten.

Je kunt de gegevens van je Google Bedrijfsprofiel beheren in je Wix-account. Werk je foto's bij om nieuwe goederen en diensten te laten zien, of werk je openingstijden en contactgegevens bij. Wanneer je jouw profielgegevens op Wix bewerkt, worden de wijzigingen ook opgeslagen in je Google Bedrijfsprofiel.
Lees meer over Google Bedrijfsprofiel.

Regelmatige monitoring en analyse

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je website continu te volgen. Het analyseren van zoekwoordrankings, verkeerspatronen en conversieratio's helpt je om weloverwogen SEO-beslissingen te nemen.

Met Wix Site Inspection kun je de pagina's van je website scannen op problemen die van invloed kunnen zijn op hoe ze in de zoekresultaten van Google ranken. Krijg op één dashboard inzichten over de vindbaarheid, mobiele bruikbaarheid en indexeerbaarheid van je pagina's, zodat je de belangrijkste problemen die je moet oplossen kunt identificeren.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)-rapporten van Wix Analytics bieden waardevolle inzichten in de SEO van je website, afgestemd op de informatie en zoekwoorden van je bedrijf. Ontdek welke zoekopdrachten het meeste verkeer van Google naar je website leiden. Je kunt deze rapporten ook gebruiken om te leren hoe zoekmachinebots je website crawlen.
Belangrijk:
Om Google Search Console te koppelen, moet je een Premiumpakket en een domein dat aan je website is gekoppeld hebben. Dit kan een domein zijn dat gekocht is bij Wix of een domein dat is gekocht van een andere domeinhost.
Scan de pagina's van je website regelmatig op problemen met de Wix Site Inspection-tool. Analyseer de SEO-prestaties van je website met Wix Analytics SEO-rapporten

Maak je website mobielvriendelijk

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk en responsief is. Met het toenemend gebruik van mobiele apparaten om te browsen, geeft Google prioriteit aan mobielvriendelijke websites in zijn rankings. Vergeet niet om je website te publiceren nadat je bewerkingen of wijzigingen hebt aangebracht.

Gebruik social media en promoties

Publiceer inhoud niet alleen; promoot het actief via verschillende kanalen, zoals social media, e-mailmarketing, en outreach naar influencers uit de sector. Promotie helpt je inhoud een breder publiek te bereiken en meer verkeer aan te trekken. 

Moedig het delen van je inhoud aan op social media, omdat het indirect van invloed kan zijn op SEO door de zichtbaarheid te vergroten en meer verkeer naar je website te leiden. Social media-signalen kunnen bijdragen aan een betere zoekranking.
Deel updates over je bedrijf door op social media te posten. Gebruik Wix E-mailmarketing om professionele e-mailmarketingcampagnes te maken, te verzenden en te beheren.

Extra Wix-tools voor je SEO-behoeften

Wix biedt een uitgebreide reeks tools om je te voorzien van de beste SEO-technieken voor alle zoekmachines, waaronder Google, Yandex, Bing en Yahoo. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat het bereiken van opmerkelijke SEO-resultaten tijd en toewijding kost. Je ranking op Google is rechtstreeks gerelateerd aan de moeite die je hebt gedaan om je website te optimaliseren. Lees meer over het Wix SEO-dashboard en de tools om de SEO van je website te verbeteren.

Aan de slag met de SEO-checklist

De SEO-checklist is ontworpen om je te helpen je SEO-inspanningen een vliegende start te geven. Beantwoord drie vragen om een gepersonaliseerde checklist voor de SEO van je website te maken. De checklist helpt je bij de eerste instelling die nodig is voor zoekresultaten. Wanneer je koppelt aan Google, wordt de homepage van je website ingediend voor snelle indexering.
Ga naar de SEO-checklist om de gepersonaliseerde SEO-checklist voor je website te maken. 
Een screenshot van het klikken op Aan de slag in de SEO-checklist.

Optimaliseer je website met de SEO Assistent

De Wix SEO Assistant helpt je continu bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Het identificeert potentiële problemen met je website en geeft aanbevelingen die je kunt volgen om de inhoud, structuur en SEO-kenmerken van je pagina te verbeteren. 

Het herinnert je er bijvoorbeeld aan dat je een blogpost moet schrijven of een website-inspectie moet uitvoeren als het al een tijdje geleden is. Lees meer over het optimaliseren van je website met de Wix SEO Assistant.
Een screenshot van het SEO-tabblad in het dashboard met de SEO-assistent.

Leer met de Wix SEO Learning Hub

Ga naar de Wix SEO Learning Hub en krijg toegang tot diepgaande handleidingen, artikelen, tutorials, webinars en podcast-afleveringen met de meest actuele SEO-kennis, aangeboden door marktleiders. 

Je kunt de nieuwste updates ook krijgen op het SEO-tabblad op het dashboard van je website onder Marketing en SEO .
Een screenshot van het klikken om toegang te krijgen tot de SEO Learning Hub vanuit het SEO-tabblad.
Houd er rekening mee dat SEO een doorlopend proces is en dat het enige tijd kan duren voordat je resultaten ziet. Door op de hoogte te blijven van trends in de branche, je inhoud regelmatig opnieuw te bekijken en te optimaliseren, de betrokkenheid van gebruikers te monitoren en feedback te vragen aan je publiek, kun je je SEO-strategie in de loop van de tijd aanpassen en verfijnen. Onthoud dat geduld en doorzetting belangrijk zijn als het gaat om het behalen van SEO-succes op de lange termijn.

Vond je dit artikel nuttig?

|